Zlínský salon mladých obohatí doprovodný program

V Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně je do 10. listopadu k vidění výstava Zlínský salon mladých, Trienále současného umění, která prezentuje tvorbu českých a slovenských umělkyň a umělců nastupující generace. K výstavě je připraven také zajímavý doprovodný program.

Zájemci z řad široké veřejnosti se mohou zúčasnit tematických workshopů nebo kurátorské komentované prohlídky. Workshop s názvem Doteky, který povede galerijní lektor Petr Nýdrle, se uskuteční v pondělí 21. 10. v 17 hodin a zaměří se na to, že díky umění je možné se dotknout nejen krásy, myšlenky, pocitu, ale možná i sebe sama.

Autorský workshop ve středu 23. 10. od 11 hodin představí interaktivní instalaci s názvem Zorné pole umělkyně Ester Sabik. Program tohoto performativního worskhopu připravila sama autorka a účastníci budou mít možnost stát se spolutvůrci výtvarného díla. Společně s umělkyní se propojí se světlocitlivou matérií Zorného pole a budou tvořit obraz, který je postupně formovaný přítomností a dotykem.

Kurátor výstavy Aleš Vrtal návštěvníky provede přehlídkou současné tvorby umělců nové generace formou komentované prohlídky v úterý 5. 11. v 17 hodin.

Doprovodný program k výstavě zakončí autorský workshop k recyklaci uměleckého materiálu s Klárou Kusou, a to 6. 11. od 13 hod. Účastníci například zjistí, jak vytvořit umění z odpadu a jak s tímto materiálem pracovat při tvorbě uměleckých děl, nebo se dozví, jak se naučit využívat materiál, který nás obklopuje na smetištích, ve skladech nebo knihovnách.

Na workshopy je třeba se předem přihlásit. K výstavě probíhají také edukační programy pro rodiny s dětmi a pro mateřské, základní i střední školy.
Zlínský salon mladých je prestižní a jedinečnou akcí svého druhu v ČR a navazuje na tradice prvorepublikových československých salonů a výstav mladých, které probíhaly ve Zlíně od roku 1936. Na letošním 9. ročníku je k vidění široká škála uměleckých děl včetně soch, obrazů a instalací, které reflektují trendy a témata rezonující ve světě umění.

Výstavu je možné navštívit v přízemí krajské galerie ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU od úterý do neděle v čase 10–18 hodin.

 

Kontaktujte nás

Napište svůj požadavek a my se Vám co nejdříve ozveme