Search

130 let inspirace. Oslavte výročí firmy Baťa společně s Nadací Tomáše Bati

Koho by napadlo, když 21. září roku 1894 podávali sourozenci Baťovi na zlínském úřadě žádost o udělení živnostenského oprávnění, do jakých rozměrů o několik let později jejich firma vyroste. Od důležitého dne uplyne už 130 let a asi netřeba dodávat, jakých úspěchů za tu dobu firma Baťa celosvětově dosáhla. Při příležitosti blížícího se výročí chystá Nadace Tomáše Bati speciální víkendovou oslavu.

O povolení k podnikání požádal 21. září 1894 Antonín Baťa mladší, který tak učinil po vzájemné dohodě se sourozenci – starší sestrou Annou a mladším bratrem Tomášem. Ačkoliv byla firma nahlášena na Antonínovo jméno, dohoda mezi sourozenci byla, že si všechno budou dělit rovným dílem.

Vzhledem k tomu, že měli sourozenci zkreslený pohled na úspěch v podnikání, dopadl jejich první rok katastrofálním výsledkem, který směřoval k jedinému – ke krachu. „Připustit si krach, to bylo pro Tomáše Baťu nepředstavitelné. Znamenalo to pro něj společenskou smrt. Rozhodl se však nepříznivé situaci postavit. Během následujícího roku se naučil základní principy, kterými se musí úspěšné podnikání řídit – například, že lidé musí být hmotně odpovědní za práci, kterou vykonávají, že dokonale znají celý proces výroby, ale specialisté jsou pouze na jednu činnost z ní, a taky, že se jim neplatí za práci, kterou není možné dále prodat,“ doplňuje Gabriela Končitíková, která se odkazu Baťa věnuje sedmnáct let.

Pravděpodobně nikdo z trojice sourozenců Baťových na začátku své podnikatelské kariéry nepředpokládal, že v roce 1928 bude Československo největším exportérem obuvi na světě, a to právě díky rozsáhlé výrobě firmy Baťa. Stejně tak by málokdo tehdy tipoval, že se Baťům podaří kompletně změnit jedno celé odvětví, že řemeslo pozvednou na průmysl. Ba co víc, takřka s jistotou můžeme tvrdit, že by se tehdy nenašel nikdo, kdo by si pomyslel, že jednou bude podnik Baťa figurovat i v Guinessově knize rekordů.

OSLAVY V DOMĚ, KDE SE PSALA HISTORIE

Slavit se bude ve zlínské vile Tomáše Bati hned dva dny, nejenom v sobotu 21. září, ale také v neděli 22. září.

V sobotu, na den přesně 130 let od založení firmy Baťa, si s širokou veřejností připijeme v zahradě a společně pak za zvuku stylové muziky rozsvítíme Baťovu vilu do barev české trikolóry. Ve vile bude navíc možné zhlédnout unikátní a málo známé dobové záběry Tomáše Bati, stejně jako záběry ze života v továrně. Vstup na sobotní program je zdarma a přijít může kdokoliv.

O den později, v neděli 22. září, se pro změnu uskuteční dvě zcela jedinečné komentované prohlídky Baťovy vily, které navíc obohatí přítomnost herců Městského divadla Zlín. Vilou se po letech opět projdou významné osobnosti, které mají s domem, co dočinění. Přítomný bude samozřejmě její majitel Tomáš Baťa, kterého ztvárnil Gustav Řezníček už v divadelní inscenaci Baťa Tomáš, živý, chybět nebude Jan Antonín Baťa v podání Rostislava Marka, který si stejnojmennou postavu zahrál v představení JÁ, Baťa, avšak svou návštěvou nás poctí i Radovan Král coby Tomáš Baťa junior a Pavel Vacek jakožto František Lýdie Gahura. Herci budou výklad komentovaných prohlídek vily, které začnou v 16 a v 19 hodin, doplňovat, takže z jejich úst zazní řada zajímavých informací.

Vstupenky na prohlídky zakoupíte na www.nadacetomasebati.cz.

Kontaktujte nás

Napište svůj požadavek a my se Vám co nejdříve ozveme